HTML

Különvélemények a nagyvilágról

Ezt a blogot azert vezetem, hatha talalok olyanokat, akik hasonlokeppen gondolkodnak a vilagi dolgokrol, mint en. Jo lenne tudni, hogy nem vagyok egyedül :)

Friss topikok

Politika Desintegratori szemekkel - 1. resz

2018.04.03. 23:33 Desintegrator

A tema annyira nehez, hogy az emberek tenyleg elhiszik, hogy bonyolult is. Pedig meggyözödesm, hogy nem az, hacsak nem a nezetek atadasarol van szo arra nem fogekonyak szamara.

Mielött nagyon belefolyok a sürejebe, le kell hogy szögezzem, hogy nem lehet különvalasztani az elet, tudomany es kultura különbözö területeit, igy a politikat sem lehet különallo müfajnak tekinteni, es mindentöl függetlenül elemezni. Ha az ember a megfelelö oldalrol közeliti meg a problemakat, akkor minden nagyon egyszerünek tünik, es a megoldas a problemakra altalaban az is, tehat magatol ertetödö. Legalabbis ha olyan kerdesekröl van szo, mint a 2018-as valasztasok kapcsan kiemelt temak. A megfelelö megközelites szerintem egyertelmüen a termeszettudomanyok felöl keresendö, hiszen minden, ami letezik, legyen az elö, elettelen, vagy emberalkotta entitas, az direkt vagy indirekt modon  termeszetben lezajlo folyamatok eredmenye. Aki itt nem ert egyet, ne is olvassa tovabb a blogomat, mert ugysem fogja erteni, es nem fogok vitatkozni ilyen trivialis dolgokrol.

Nehez figyelmen kivül hagyni a törteneseket Europaban, es volt olyan pillanat, amikor en sem birtam szo nelkül. Kezdeskeppen egy, az index.hu-nak irt levelemet idezem fel, amit csak a poltika rovat szerkesztöje olvasott el következmenyek nelkül. Barhol kezdhetnem, de mivel ezt a levelet mar megirtam, egyszerüen ezzel kezdem: no-go zonak Europaban:

"Sziasztok,

Biztosan sokan irnak nektek a No-Go zonas temarol. Mint sokat utazo es külföldön elö, en is hozzaszolok. Nem tudom, jo helyre küldöm-e az emailt, de tovabbitsatok az illetekeseknek, ha nem jo helyen landol.

Mielött belefolyok a temaba, gyorsan leszögezem azt, amivel nyilvan ti is egyet ertetek, hogy a biztonsag, szepseg es hasonlo fogalmak, amik egy varost jellemezhetnek, szubjektiv dolgok, es emiatt eleve kicsit fölöslegesnek tartok hivatalos modon biralni vagy dicserni egy varost. Tehat sem a Lazar fele kijelentesekkel nem ertek egyet, sem az Index.hu altal erösen ellenvelemeny szagu irasokkal.
Ha mar jellemezni akarjuk a biztonsagat avagy elhetöseget, szepseget egy varosnak, azt szerintem csak nagy mennyisegü adatokbol keszült statisztikakra hivatkozva lehet megtenni, ahol nagyon fontos a velemenyezök sokszinü hattere ill. a különbözö hatterüek hasonlo szamossaga. Különben lehet ping-pongozni az allitasokkal es ellen-allitasokkal, de ertelmes emberek a velemenyek hordozta informaciot ugysem fogadjak el tenykent.
Szubjektiv velemenykent el lehet adni ezen informaciokat is, nyilvan ennek ertelme a közvelemeny formalasa, mert a legtöbben szeretik a pletykakat, föleg ha az ö szajizük szerintiek az allitasok. 
Ertem en, hogy ellensulyozni probaljatok az allami propagandat, de szerintem a modszeretek egy ketelü penge. Vagy nagyon bejön valakinek, aki hasonlokeppen gondolkodik, vagy nagyon nem, es a penge visszavag. Szerintetek kik vannak többen, a helyeslök, vagy az ellenvelemenyesek? Ahogy megfigyeltem, az emberek altalaban olyan ujsagokat szoktak olvasni, amik nekik tetszöen irnak, es ez a kommentekben is tükrözödik, tehat mindig több a helyeslö komment, mint a nem helyeslö, de ez nem azt jelenti, hogy a helyeslök többen is vannak. Szerintetek?
Most a sajat velemenyemröl irok, ami csak egy a sok közül, de probalom alaposan megmagyarazni miert gondolom ugy a dolgokat, ahogy (mar amennyire ez rövid idön belül lehetseges). Azt elöre elarulom, hogy en abba a csoportba tartozom, aki szerint vannak no-go zonak es Europa a vesztebe rohan.
Szerintem mindenki, aki jart Tokioban egyet ert azzal, hogy biztonsag, tisztasag, rendszerezettseg es egyediseg szempontjabol verhetetlen. Nagyon szeretem az egyseges es a szokasostol elterö kulturakat, egyszerüen magaval ragad a hangulatuk es a törtenelmük, es a szigetorszagokra altalaban ez jellemzö. Habar csak nehany ilyen orszagban jartam (pl. Japan, Izland, amik nagyon egyediek), egyertelmü, hogy a kulturajuk egyedisege elszigeteltsgekükben rejlik, plane ha meg idegeneket sem nagyon engednek letelepedni maguk köze. Japan emiatt olyan hihetetlenül különleges szamomra.
Es biztos vannak, akiknek a sokszinüseg jobban tetszik. Ezen különbözösegek okait most nem boncolgatom, mert az önmagaban is egy nagy tema, es nem akarok könyvet irni nektek (föleg nem ekezetek nelkül).
Szeretem a rendszert, a tökeletesseget, vagy az ezekre valo törekvest. Es magyarazkodas nelkül azt is kijelentem, hogy mindemellett az "egysegben az erö" elvet vallom. A jatekelmeletböl ismeretes kooperacios elönyökre gondolok, amiket csak összefogassal lehet elerni. Ezt csak azert irom, hogy követhetöbb legyen a velemenykifejtesem. De meg igy sem tudtok valoszinüleg egyertelmüen a szimpatikus vagy nem szimpatikus kategoriaba sorolni... mert ez utobbi kijelentesemböl az következik, hogy összefogas, tehat EU parti is vagyok, elöbbiböl viszont az, hogy nacionalista. 
Nos mindkettö egyszerre, es az megint egy jo hosszu kifejtes lenne, hogy a kettöt hogyan tudom összeegyeztetni. Maradjunk annyiban, hogy en is azon a velemenyen vagyok, hogy az EU vezetöi borzasztoan messze allnak a helyes uttol, hogy szoros egyseget kovacsoljanak az Europai orszagok között, mert szerintem az EU-ban a migransvalsag elött sem volt közel sem kellö rend es egyetertes, es humanitarius magatartas ide- vagy oda, a menekültek tömeges beengedesevel es a szakadekok tagitasaval csak utopisztikusabba teszik az optimista sci-fi filmekben bemutatott tavoli, viragzo jövöt. 
Marpedig mi lenne fontosabb az emberiseg fejlödesenel es tulelesi eselyeink javitasanal? Illetve szükebb ertelemben a sajat csaladunk biztonsaganal es joletenel? Vagy szerintetek idövel tenyleg megterül es javunkra valik ez a nepessegösszeömlesztes?
Humanitariussag es szolidaritas az evtized szavai... de pont ti irtatok az Ellatmany-kultuszrol, illetve megsegitett orszagok elönallotlanodasarol. Kivancsi lennek a sok joszandek hosszutavu hatasara, mert nekem ugy tünik, hogy a vilagtörtenelem soran mindig is az önzök jartak jobban (kivetel erösiti a szabalyt). Illetve az önzetlennek tünö cselekedetek mögött vagy rejtett erdek, vagy önutalat szokott allni.
Pl. ha csak az Europai hatalmak multjara, a mertektelen hatalomvagyra es a kolonizaciokra gondolok, ellenszenvet varna el a mai közvelemeny, es tanulsagok levonasat, de hat nem a hoditasai miatt lett Europa vegsö soron ilyen "jo hely" ? Persze tudom, hogy az emberi tarsadalmak fejlödese mindig is alarendelt volt es lesz a termeszet eröinek, es Europa eleg szerencses hely ilyen szempontbol (bar regen kevesbe volt az), ketseg kivül a "sötet" mult hagyomanya Europa jelenlegi viragzasa. 
Lenyeg, hogy szerintem a mai szinten oly propagalt szolidaritas egy nagy hülyeseg es legfeljebb latszolag hasznos, valojaban lassan ölö mereg. Sorolni lehetne a törtenelmi peldakat, miert nem jo a gyors nepessegkeveredes, pl. ha csak az ENSZ fantasztikus akciojara, Izrael allam mesterseges csiraztatasara gondolok, ami miatt azota is haboru van a környeken.
Szinten ti irtatok, hogy a jolet es veszelyerzet, illetve a szegenyseg es biztonsagerzet forditottan aranyosak egymassal. Elnezve azokat az orszagokat, amik korabban rabszolgatarto es kolonizalo orszagok voltak, ugy megszedtek magukat, hogy a "hasuk meg mindig tömve van", es nem ismerik fel, hogy mar elindultak lefele a lejtön. Csak nehogy mindenkit rantsanak magukkal vaksagukban.
Es akkor el is erkeztem ahhoz a ponthoz, ahol visszagondolok utazasos elmenyeimre, benyomasaimra. Kezdtem Tokioval, ami nem titkoltan a kedvenc varosom lett. De mi van az Europai nagyvarosokkal?
Berlinben elek, azzal folytatom hat. Illetve lassan egy eve mar eppen annak hataran kivül, egy szep kis faluban. Legyen vastag a bekezdes, van mit irni rola.
Korabban Weddingben es Reinickendorfban laktam. Hat mondjuk ugy, hogy a varos kivetett magabol. Pedig Berlin elhetö, meg az utobbi evekben gigadrasztikusan növekvö alberletarak ellenere is (vajon ennek az arnövekedesnek mi lehet az oka?!... bocsanat, ha kezdek szarkasztikussa valni). Azzal szoktam dicserni a varost, hogy mindegy kinek mikor mihez van kedve, Berlinben mindenki megtalalja a maganak valo helyet, mert itt minden van. 
Weddingböl egeszen konkretan a tajra, es azon belül is az udvarunkra fatyolkent letelepedö hulladekreteg es annak kibocsatoközege kesztetett tavozasra. A korabban nemet öregekböl, de mar 80%-ban akkor is tavol- es közelkeletröl erkezö emberekböl allo lakoközösseg 1 even belül 100% keletiböl allt (illetve 99%-ban, amig en is ott voltam, mar ha en nem keletinek szamitok, mint ahogy a buggyant franciak szoktak mondogatni :) ). Szoval miutan mar a kukas is megkerdezte tölem, hogy nem-e akarunk több kontenerre befizetni, valamint miutan drogos törökökböl allo ejjel-mulato tarsasag költözött az emeletre, es a sarkon levö afrikaiak altal lakott kaszino, es egy a teren allo horvat etterem varatlanul kiegett, ... amilyen gyorsan csak tudtam tovabb költöztem, igaz csak egy kerülettel. A lakas tulajdonosa is ugy döntött, inkabb eladja azt. Na nem mintha meg lettem volna felemlitve, azert nem olyan fabol faragtak engem. Nincs bennem felelem, ha arra jarok. Valoszinüleg egyreszt azert, mert sosem ert (altalanos iskola ota) attrocitas, es mert magabiztos vagyok. De egyik nöi ismerösömet sem engednem egyedül arra a környekre, es hogy emiatt kierdemli-e Wedding, illetve azon belül ez a környek a No-Go zona besorolast, azt mindenki eldöntheti maga. De ugyan minek menne az ember egy ilyen helyre?
Azota Reinickendorf arculata is nagyon megvaltozott, de onnan mar nem elmenekültem, hanem egyszerüen szebb, tagasabb es falusiasabb hangulatra vagytam.
Hogy megnevezzek Berlini No-Go zonakat, azonban vissza kell kanyarodnom a varosi dzsungel iranyaba. Mert nehany környek Berlinben olyan, mint egy kontrollalatlan semleges zona, pl a Görlitzer Park, Kleiner Tiergarten es sok mas egyeb park es ter, ahol a vezetöseg altal nyilvanosan is elismert tehetetlenseg következteben ugy aruljak az afrikaiak es közelkeletiek a drogot, mintha bucsuban lennenek, es ezt szemelyesen tapasztalni egeszen elkepesztö. Ilyen helyen neveljen az ember gyereket? Los Angeles jut rola eszembe, mikor veletlenül rossz helyen szalltunk le a metrorol, es összeszorult a gyomrunk a rank szegezedö gyilkos pillantasoktol, de ott meg szerencsere eppen nem tartunk. Egeszen elkepesztö a rendörseg tehetetlensege, ilyen is csak Europaban fordulhat elö a 21. szazadban. Marmint hogy a rendörseg jogi akadalyok miatt cselekveskeptelen, nem pedig a belsö korrupcio, vagy penzhiany miatt. Kocogo emberek, kutyat setaltatok, babakocsival levegözök, es mindenkinek ra van irva az arcara, hogy mi a fraszt keresnek növekvö szamban ezekben az egykor nyugodt parkokban nyilvanvaloan drogot arulo afrikaiak. Sok parkban ez csak a kezdet, masokban, mint a Görlitzer parkban, vagy Neukölln egyes utcain stb. ez mar bevett gyakorlat.
Szidtatok (vagy szidtak) Lazar videojara reagalva Budapest egyes kerületeit is. Csepelen is eltem 3 evet, bringaval közlekedtem keresztül mindenen, telen- nyaron, esöben-hoban. Eleg nyomorult környek meg a szomszedsaga is igaz, de ha azt szidjak, nem tudom, hogy az altalanos szegenysegre vagy a roma bandakra gondolnak (akik el is loptak a bringamat mellesleg. Igen eleg biztos vagyok benne). Na nem megyek bele ebbe a temaba, nehogy megvadoljatok rasszizmussal. Habar maga a fogalom is egy hülyeseg. Az evolucioelmeletre hivatkozva ertelmetlen ilyen kvazi szegregaciokat alkalmazni. Maradjunk csak az allampolgarsag es kisebbsegiseg altal konkretan es politikailag korrekten valo megkülönbözteteseknel, es ezaltal definialt es figyelemmel kisert embercsoportoknal, különbözö viselkedesmintaknal, nyelveknel, kulturalis beidegzödeseknel. Mert akarva-akaratlanul is keresnek az emberek olyan közeget, amiben hasonlo emberek elnek, es akikkel jobban tudnak azonosulni, akikben jobban biznak, stb. , nem irok megint az evoluciorol, de ez a kooperaciora valo hajlam az emberre valas folyamatanak egyik alapköve, tehat elkerülhetetlen. Az emlitett kategorizacio habar mestersegesen befolyasolja az emberi csoportosulasokat es erdekszferakat, szerintem karos megprobalni ellenszegülni neki, mint alapvetöen termeszetes folyamatnak, inkabb talalni kene egy a mostani erölködeseknel sokkal gördülekenyebb atmenetet a naciok altali koherencia helyett globalisabb összetartozasok iranyaba. A rendszert kell megvaltoztatni, hogy az emberek mashogyan szervezödjenek. Nem akarok ötletelni rola, hogyan kene ezt veghez vinni, de nem teljesen különbözö emberek teljes összeömlesztesevel, az biztos.
Az emberi jogokra es demokratikus ertekekre, mint felsöbb rendü szabalyokra hivatkozva szegnek meg a vezetöink mas szabalyokat. Vagy azert, mert fel sem merül bennük a kerdes, hogy ez helyes-e, vagy mert gyengek felelösseget vallalni es nem-et parancsolni a sajat nepük vedelmük erdekeben. Elöbbiek szerintem menthetetlenül rosszul gondolkoznak, es szembe kell szallni velük, mert dönteseik kihatnak azokra is, akik sajat eletüket reszesitik elönyben (tudom, hogy ez szamunkra nem elet-halal harc, de bün az, ha valakinek a sajat jolete fontosabb, mint ismeretlenek elete? mert szerintem ez is egy termeszetes eletrevalo dolog).
Szerintem egyebkent meg az is roppant humanitarius, amit Magyarorszag javasol a hatarokon kivüli megsegitesre... mondjuk, hogy megeri erre költeni a penzt, mert különben meg dragabb lenne a hatarokat vedeni, es akkor en is nyugodt vagyok, hogy nem csak pocsekolunk.
Svedorszagban nem voltam, csak Norvegiaban, de a nemzetközi hirekben a bünügyi hirek vannak tulnyomo többsegben, es megakad az ember szeme, mikor sved varosokban szomaliai bandahaborukrol irnak. Aztan jönnek a felhaborodasok, es megint magyarazkodo hirekkel probaljatok megnyugtatni az olvaso- es nezöközönseget.
Norvegia egy gyönyörü orszag, Osloban viszont nem sok szepseget fedeztem fel. Egyszerüen hianyzott az eszaki kultusz erzekelhetösege, es tulsagosan olyan erzesem volt, hogy parhuzamosan el a norveg es az afrikai tarsadalom egymas mellett, de megis külön. A norvegoknal ugyanazt a magatartast tapasztaltam, mint a nemeteknel. Belejük van vesve a "szolidaritas", de azert fenntartasokkal teli pillantasokkal neznek körül, ha Afrikabol jöttek vannak körülöttük. Iskolas emlekeim jutnak eszembe az egesz szituaciorol, mikor a megfelemlitett gyerekek önkent tettek szivessegeket az erösebbeknek, csak ne bantsak öket. Bar elismerem, hogy Osloban sok, viselkedesükböl kifolyolag lathatoan jol integralodott külföldröl erkezett is el.
Nemetorszagban csak a fiatalok köreben latni török-nemet haverkodasokat, egyebkent a törökök sajat környezetükben elnek egymassal, pedig nagy szamban ök elnek csak szamottevö ideje az orszagban.
Osloban mindenesetre nem tudnek olyan környeket megnevezni, ami felelmeletes lenne, de nem is tölltöttem ott olyan sok idöt.
Erdekes jelenseg egyebkent ez az eltulzott szolidaris viselkedes a z (egykori) gyarmattarto orszagok eseteben. A hollandok voltak a rabszolgaelosztok es ök hoztak letre a "bozotnigger" elnevezest is, most meg ök az egyik legengedekenyebb es leglazabb nep. Vagy a nemetorszagi nacizmus es  az azutan kezdödö, maig letezö boszorkanyüldözes es szolidaris igehirdetes, "szeressük egymast" üzenet. Meg ma is eleg furcsan hangzik ez a nemetek szajabol, mivel altalanos nemet jellemvonas az iranyitani akaras es a mindent megmagyarazas es jobban tudas.
Mondhatnank, hogy az Egyesült Kiralysagban jol sikerült az integracio, mivel Anglia es az egykori gyarmatok között elsökent mentek vegbe nagymertekü atköltözesek. Valoban, sok indiai szarmazasu szinte angolosabban viselkedik, mint a legtöbb angol, es tenyleg sokan integralodtak.
De hogy Londonban nincsenek No-Go zonak? 
Amerika maga egy orias kolonia volt, ahol mindenfele ember el együtt, de mellektermekkent eszmeletlen mertekü gettosodas is vegbement a legtöbb varosban, mint ahogy Londonban is. Ugyan miert van szükseg minden sarkon kamerara Londonban?
Miert kell Berlinben es Becsben a metron extra biztonsagi szolgalat, föleg ejszaka?
Miert kellett önvedelmet tanitani a nemet vasutasoknak? Miert kell sokkal többet költeni a rendörsegre? Ertitek, hogy miert idegbizsergetö, mikor valaki arrol, vagy olyan hangnemben szonokol, ami a nyilvanvalo tenyekkel es tapasztalatokkal szembe megy?
Szoval kivancsi lennek, hogy egy valamirevalo statisztika szerint mennyire jo, vagy kontraproduktiv az a hangnem es mondanivalo, amivel gyözköditek az embereket a No-Go zonak nemletezeseröl, vagy arrol, hogy mi jo es mi nem. Azon tul, hogy minden szubjektiv, es egy nacik altal uralt vilagban mas lenne a jo es a rossz fogalma is. A gyöztesek irjak a törtenelmet, de semelyik gyözelem sem tart örökke, es az emberek is valtoznak a vilaggal együtt. A liberalizmus halalra van itelve, ez mar most latszodik, akkor meg minek eröltetni?
Franciaorszagrol, Spanyolorszagrol stb mar nem irok.
Összefoglalom röviden, mit gondolok sok-sok mas emberrel együtt, mert kifejteni tul sok idö lenne:
- a ma propagalt szolidaritas es befogadokeszseg egyenerteküek egy lassu öngyilkossaggal
- nem bün magunkra gondolni, es ezaltal masokat hatranyban reszesiteni, mert ez az elet resze, tehat ne probalja ezt senki bünnek beallitani, mert arra mi megharagszunk
- a media ne probalja a tenyeket elferditeni, vagy emberek velemenyet neki tetszö modon befolyasolni, mert arra is megharagszunk
- vannak no-go zonak Europaban dögivel
- különben sem lehet mindenkit megmenteni. Vagy megprobaljuk, es mind ehen halunk, vagy betegsegben pusztulunk el valamikor. Tanuljanak meg magukrol gondoskodni azok, akik eröforrasaik hianyaban is szaporodnak, mint a nyulak. Hogy hogyan, minket nem erdekel. Tanacsot tudunk adni, annyit meger.
- ha mar egyszer demokraciaban elünk, a többseg dönt. Lehet tehat pattogni, ha valakinek valami nem tetszik Magyarorszagon, de ha szavaz, es az eredmeny nem neki kedvez, akkor ö van kisebbsegben, tehat ne tegyen ugy, mintha az ö velemenye lenne az iranyado, vagy mintha a többseget kepviselne (mellesleg nekem nem tetszik a rendszer)
- es vegül, de nem utolso sorban, eljenek a termeszettudomanyok, es le az altudomanyokkal! >:]
Dobjatok egy acknowledgementet, hogy egyaltalan olvastatok amit irtam, különben feltöltöm a netre valahova, hogy ne vesszen karba az az idö, amit erre szantam."
nos, a szerkesztö visszajelzett, hogy elolvasta, de nem lesz leközölve. Na de ti megsem maradtok le rola, mert nem szeretem veszni hagyni a befektetett energiat. Ismeritek az energiamegmaradas törvenyet... azzal, hogy en orakat gepelek pocsekba, valaki biztosan jol jar, de en biztosan nem nyerek eleget.
Valamikor a kesöbbiekben irok majd arrol is, hogy hogyan lehet összeegyeztetni a termeszetes nacionalizmust es az altala letrejövö többe-kevesbe koherens tarsadalmak (tehat a "naciok") uniojat es az azok közti gyümölcsözö es konfliktusmentes kapcsolatokat. Elemi valasz persze a kellö atlagintelligencia lenne, de mivel az emberiseg tökeletlen, kar bizni abban, hogy ilyet megeljünk.
Talan maris megbelyegeztek Fidesz szavazonak, azonban mindenkeppen meg kell emlitenem, hogy nekem ök sem szimpatikusak. Az egyes partokrol, partvezerekröl es a partok programjairol is fogok irni talan velemenyt a következö reszekben.
Ezen reszre reagalva kapasbol inditanek is egy kis közvelemenykutatast arrol, hogy szerintetek vannak-e no-go zonak Europaban, es ha valaki nem sajnalja az idejet, azt is megirhatja, szamara mit jelent a no-go zona kifejezes.
Eröt, egeszseget!
...es hosszu eletet! 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://desintegrator1.blog.hu/api/trackback/id/tr1513804462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása